fredag 20 maj 2011


 
 
 
 
hehe...
 
 
Mjäll beror på en obalans i den normala bakterie- eller svampfloran som de flesta vuxna har på huden. Ofta har man samtidigt problem med eksem. Mjäll kan inte botas men besvären kan förebyggas och lindras.
Besvär med mjäll brukar börja i puberteten. Som värst brukar det vara i 20–30-årsåldern. Besvären försvinner oftast i 50-årsåldern.

Symtom vid mjäll

Precis som huden i övrigt förnyas huden i hårbotten ständigt. De yttersta hudcellerna lossnar som små, oftast osynliga torra vita fjäll. Om hudflagorna är större än knappnålshuvuden och syns tydligt kallas det för mjäll. Mjällen är antingen torra eller lite feta. De torra lossnar lätt, medan de feta fastnar i hårbotten.
Mjäll kan inte botas men besvären kan förebyggas och lindras. Starka hårvårdsprodukter som schampo, gelé, mousse och sprej kan irritera hårbotten och göra mjällproduktionen större. Är du stressad, sjuk eller trött kan det också bidra till en ökad produktion av mjäll.

Mjälleksem

Personer med mjäll har oftare än andra så kallat mjälleksem. Hårbotten kliar, blir röd och fjällar. Eksemet kan även finnas bakom öronen, i och kring ögonbrynen, kring hårfästet, på ryggen, i ljumskarna och på bröstet.

Alternativ diagnos

Psoriasis är en hudsjukdom som kan orsaka röda, fjällande fläckar på kroppen, ofta på armbågar, knän eller i hårbotten.

Smitta

Mjäll smittar inte.

Förebygg mjäll

  • Löddra schampot i handflatan innan du tvättar håret, så irriteras hårbotten mindre.
  • Byt schampo ibland.
  • Skölj dubbelt så länge.
  • Använd milda, parfymfria frisyrprodukter.
  • Försök att undvika stress och sov ordentligt.
  • Använd balsam om håret blir för torrt.

Egenvård vid mjäll

Mjäll går inte att bota. Däremot kan man dämpa besvären genom att minska mängden svamp. Är flagorna små som dammkorn är det förmodligen bara ett tecken på att du har torr hårbotten. Då kan det räcka med att byta till ett milt schampo.
Vid lättare former av mjäll kan du under en period tvätta hår och hårbotten med ett milt mjällschampo. Fråga på apoteket.
Har du mycket mjäll, kanske i kombination med beläggning i hårbotten, finns det schampo som tar bort hudsvampen som orsakar mjällen. Prova dig fram till ett schampo som passar ditt hår och hjälper dig att hålla mjällen borta.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Vänd dig till din vårdcentral om:
  • du har rodnad och svår klåda
  • du har mycket mjäll och inte kommer tillrätta med problemet inom 14 dagar
  • du har beläggning som sitter fast i hårbotten och samtidigt har fjällande fläckar på knän och armbågar.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Behandling

Läkemedel

Har du mjälleksem med lätt klåda och rodnad i hårbotten kan du använda en svag hydrokortisonlösning. Om du fortfarande har besvär efter en vecka ska du inte fortsätta att behandla på egen hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar